tko smo?

naša priča

 

Lavanderko je nastao 2010. kao mali poljoprivredni eksperiment dvoje, umornih pomoraca nakon dugih plovidbi. Tražeći svoje mjesto pod sucem, našao se na malom sunčanom brijegu dunavskog poluotočića, smještenom na potezu između Svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu i Erdutskog vinogorja, naslonjen na dio europske biciklističke rute Euro Velo 6.

Kao zaljubljenik u plodnu zemlju Slavonije, pitome voćnjake, šume i rijeke učinjen je taj korak naprijed – povratak prirodi kroz jednu moćnu, a tako jednostavnu biljčicu Lavandu Budrovku. Prvi nasad od 1000 biljaka zasađen je, a kasnije i obran bez upotrebe moderne poljoprivredne mehanizacije, uz srčanu pomoć obitelji, prijatelja i kumova.

Učeći na vlastitom znoju, greškama i trudu Lavanderko je narastao i danas se prostire na 2ha s otprilike 10 000 vlastito uzgojenih  grmova lavande smještenim na padini između voćnjaka i bagremika.

I tako je sidro, zamijenjeno motikom!

Od 2020. godine  Lavanderko kreće i u avanturu s izradom eteričnog ulja koje dokazano djeluje antifungicidno, antibakterijsko i analgetski. Također dolaze novi nasadi , angustifolie munstead i hidcote blue…

Lavanderko je prošao „životnu školu“ i zna tko je: on se vodi principima čuvanja prirodnih resursa i prirodne ravnoteže, teži ekološki čistoj, isplativoj, etički prihvatljivoj i socijalno pravednoj poljoprivrednoj proizvodnji. Lavanderko spremno kroči dalje u nove pustolovine i ne boji se jer je čista srca , a prate ga prirodne sile i zakoni.

lavanderko_logo